Resor till och via USA

Nya regler från de amerikanska myndigheterna angående inresa i USA.

Från och med den 25:e oktober ombeds passagerare som ska resa till eller via USA att ankomma till flygplatsen i mycket god tid innan avresa. Anledningen till detta är att U.S. Transportation Security Administration infört nya regler, vilket medför att säkerhetskontroll och check-in tar längre tid än tidigare. Observera att detta även gäller transitpassagerare.

Utresa till USA

Om du redan har checkat in med app eller på internet ska du vara på flygplatsen minst två timmar innan avresa. Om du inte checkat in med app eller på internet ska du vara på flygplatsen minst tre timmar innan avresa.

Transit i USA

MCT (Minimum Connection Time) ökar med som minst en timme.

Avresa från USA samt resor inom landet

Om du redan har checkat in med app eller på internet ska du vara på flygplatsen minst två timmar innan avresa. Om du inte checkat in med app eller på internet ska du vara på flygplatsen minst tre timmar innan avresa.

Kom ihåg att ansöka om ESTA senast 72 h innan inresa i USA

Sedan januari 2008 ska alla svenska medborgare som reser till USA göra en så kallad ESTA-registrering. Detta ska ske på internet senast 72 h före inresa. ESTA-registreringen ersätter den gröna blankett som tidigare delades ut på flyget. Utan ESTA-registrering är man inte tillåten att resa in i USA. En registrering är giltig i två år, men måste uppdateras inför varje ny inresa.

Har du besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter 1:a mars 2011?

Har du besökt något av dessa länder sedan 2011 räcker det inte att göra en ESTA-registrering för att få resa in i USA. Du måste i stället ansöka om visum på den amerikanska ambassaden innan avresa. Denna process kan ta mycket lång tid, så ansök så tidigt som möjligt. Läs mer här.

Alla smartphones, datorer och surfplattor ska vara laddade

Sedan 2014 är det även krav på att alla smartphones, datorer och surfplattor du har med i ditt handbagage ska vara laddade. Detta krav gäller vid inresa till USA, vilket betyder att det kan komma att utföras kontroller innan du går på flyget till USA. Denna regel är till för att säkerställa att elektronisk utrustning inte är dolda bomber. Kan du inte starta din smartphone, dator eller surfplatta, får du inte ta den med på flyget.

 

  • Viktigt om ESTA
  • Betalning och procedur
  • Viktig information
  • Mer information
  • Länk till ESTA-ansökan
  • En ESTA-ansökan kostar 14 amerikanska dollar
  • Betalning görs online med kreditkort
  • Ansökan blir ej behandlad innan betalningen registrerats
  • När ansökan är godkänd får man ett kontrollnummer som man ska skriva ner och ha till hands på resan
  • Vid uppdatering av ESTA tillkommer ingen kostnad
Var uppmärksam på att en godkänd ESTA-ansökan inte garanterar inresa i USA. Ett godkännande av ESTA betyder endast att man får bli flugen till USA. Det faktiska inresetillståndet ges fortfarande vid passkontrollen, efter att man svarat på några frågor från en så kallad Immigration Officer.
Har du fler frågor är rekommenderar vi att du kontaktar amerikanska ambassaden:U.S. Embassy Stockholm
Dag Hammarskjölds Väg 31
115 89 Stockholm
Telefon: 08-783 53 00Hemsida: https://se.usembassy.gov/sv/visas-sv/visa-waiver-program-se/